SIMBIOTSKI ČLOVEK: predavanje ekologa ANTONA KOMATA in koncert skupine PELLA

31. maj 2009 ob 15:00

Pedrovo nad Branikom - dvorana, cerkvica, travnik pred cerkvico


Začetek prireditve ob 15.00 v dvorani: Sodobni družbeni tokovi nam pogosto dajejo občutek nemoči, da bi spremenili dogajanje tako, kakor si predstavljamo v okviru svojih vrednot. Družabni dogodek pod naslovom VZPOREDNI SVETOVI s svojo vsebino spodbuja, da gojimo in krepimo svoje vizije, kolikor okoliščine dopuščajo – včasih jih uspemo ohraniti le v svojem notranjem svetu ali zgolj v majhni skupini ljudi, najbolj uspešni pa smo, kadar se lahko povezujemo in dopolnjujemo tudi s svetovi drugačnih prepričanj in usmeritev.

Anton Komat - foto Saša Despot Žurnal24 V času, ko primanjkuje svežih vizij prihodnjega razvoja, bo gost srečanja samostojni raziskovalec, avtor knjig, člankov, televizijskih oddaj, neutrudni ekološki borec Anton Komat, tudi pisec pred kratkim izdane knjige Simbiotski človek. Predstavil nam bo svoj pogled na sodobno krizo in predvsem, kje vidi rešitve. Finančna ima več obrazov in jo predvsem ni mogče rešiti z miselnim konceptom, ki jo je ustvaril. Kaj lahko k izboljšanju razmer naredi vsak izmed nas? Priložnost bo za izmenjavo mnenj. Knjigo Simbiotski človek, ki jo je avtor izdal v samozaložbi, bo mogoče kupiti.

Po predavanju bo v cerkvici koncert vokalne skupine Pella, ki neguje pevsko izročilo starodavne Makedonije. PELLA 2 - foto Jernej ValenčičKvartet je bil ustanovljen leta 2004 na pobudo akdemskega glasbenika prof. Ljubena Dimkaroskega. Njihove pesmi so arhaične, prevladujejo nepravilni, kombinirani in svobodni ritmi, ki skupini dajejo izviren pečat. Z načinom petja in celostno podobo povezuje Pella star in nov čas. Opozarja na slovensko in makedonsko kulturno glasbeno bogastvo. PELLA 3 - foto Jernej ValenčičS trubadurstvom povezujejo dve deželi v sobivanje in bogatijo polje umetnosti z raznolikostjo. S številnimi nastopi se razširjajo v evropski prostor, kjer so zelo odmevni. Po koncertu si boste lahko ogledali še druge izdelke njihove vsestranske ustvarjalnosti.

Na Pedrovem bodo 7. junija 2009 gostovali tudi s celodnevno pevsko delavnico. Več na naši spletni strani. Podrobni podatki o Pelli pa na http://www.cpa.si/pella.html.

Prispevek za celoten dogodek: 8 evrov

Učenje žongliranja z Anjo Za otroke bo med predavanjem in koncertom poskrbela Anja Bošnjak z žonglersko delavnico.
Spoznali bodo raznovrstne žonglerske rekvizite (diabolo, žonglerske obroče in kije, flower stick) in monocikel. V kratkem nastopu si bodo lahko ogledali, kaj vse se lahko z njimi počne. Nato se bodo zabavali s skupinskimi podajami žogic ter žongliranjem v parih, preizkusili vse druge pripomočke, tudi vožnjo z monociklom. Primerno za starost od 5-99 let. Brezplačno.

Priporočamo se za prispevke za skupno pogostitev - sadje, sladice, živalim prijazne domače jedi ..., da bo druženje bolj prijetno.

Ljubitelji hoje, vabljeni na Pedrovo po naših pešpoteh: po asfaltirani poti od gradu Rihemberk (30 - 45 min), iz Cvetroža po planinski poti (40 - 60 minut) ali iz Škrbine mimo pokopališča po kolovozu do vrha grebena - parkirate pri stari lipi (20 - 35 min)!