Delavnica za ljubitelje petja: ZVOKI IN RITMI MAKEDONIJE

07. junij 2009

Pedrovo nad Branikom - dvorana


Pod vodstvom prof. Ljubena Dimkaroskega in kvarteta Pella bomo z glasbenim izročilom Makedonije spoznavali, razvijali in poživljali svoje pevske sposobnosti. Gostujoča skupina se je poimenovala po starodavni makedonski prestolnici in tako starodavno zvenijo tudi njihove pesmi. S svojimi številnimi nastopi navdušujejo ljubitelje ljudske glasbe doma in v tujini.

Teme na delavnici:
- zgodovinski prelet makedonske vokalne glasbe s praktičnimi primeri, ki jih zapoje skupina Pella,
- dihanje - temelj dobrega petja,
- vokalna tehnika - praktični primeri enoglasja in večglasja,
- pevski stili, načini uporabe vokalov v petju,
- sozvočja glasov v večglasju,
- primerjava med pravilnimi in nepravilnimi ritmi Makedonije,
- učenje na primerih,
- ljudski inštrumenti Makedonije,
- zvočne vibracije, s posebnim poudarkom na ponotranjanju zvoka in vplivom na človeka.

Pevke Pelle - foto Jernej Valenčič Urnik: Zbiranje udeležncev od 9.30 dalje. delavnica traja od 10.00 - 12.30 in popoldan od 14.30 - 17.00. Vmes je odmor za lahko kosilo, ki ga prinesete s seboj (napitki so vključeni v ceno). Poleg prof. Dimkaroskega sodelujejo na delavnici še ostale tri pevke skupine.

Prispevek: 65 evrov
Obvezna je predhodna prijava. Na ali po tel. 05 30 57 610 sporočite svoje ime, priimek, telefon in internetni naslov.

prof. Ljuben Dimkaroski - foto Jernej Valenčič Prof. Ljuben Dimkaroski je poklicni glasbenik in je že tri desetletja zaposlen kot prvi trobentač v SNG Opera in balet. Za njim je dolga vrsta samostojnih nastopov, sodelovanja v različnih skupinah in projektih. Posnel je več plošč in zgoščenk s sodobno in klasično glasbo, tokrat nam bo v delavnici posredoval stare načine makedonskega ljudskega petja in ponotranjenega odnosa do zvoka. V medijski poplavi tovrstna občutljivost naših prednikov hitro izginja, zato je izkustveno učenje toliko bolj dragoceno.

Skupino Pella lahko spoznate na koncertu, ki bo v nedeljo 31. maja popoldne v cerkvici na Pedrovem. Več o dogodku na naši spletni povezavi, več o Pelli pa na http://www.cpa.si/pella.html.

Celodnevno srečanje organiziramo v sodelovanju z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti, OI Nova Gorica.

Letak si lahko ogledate in natisnete tukaj.

Ljubitelji prepevanja, vabljeni!