VZPOREDNI SVETOVI: GLASBA, BESEDA, BARVA

27. september 2009 ob 16:00

Pedrovo nad Branikom - dvoranaJesensko srečanje na Pedrovem, 2008 Letošnjo sezono dogodkov bomo začeli s srečanjem, na katerem bodo gostovali: etno trio VAGANTES s pevko TADEJO PANCE, pesnik JAKA KOŠIR in braniška oblikovalka tkanin VALENTINA TOMINEC. Bogat program bomo zaključili s kratko predstavitvijo prireditev do konca leta in z druženjem pred cerkvico.

Več podatkov o nastopajočih:


Boris Šinigoj na enem izmed svojih nastopov z etno glasbo vzhoda in zahoda Glasbeniki TRIO VAGANTES in TADEJA PANCE so svoj izbor skladb za glas, violino, violončelo, kitaro, arabsko lutnjo, buzuki in baglamas ter tolkala poimenovali SREČANJE VZHODA IN ZAHODA. Povezujejo latinoameriško glasbo z evropskim slovanskim, judovskim, grškim in klasičnim arabskim izročilom. Program je zasnovan kot povabilo na razgibano glasbeno potovanje od argentinske milonge prek občutenih pesmi slovanske duše in navdihnjenih judovskih napevov do maloazijskega »grškega bluesa« in arabskega klasičnega izročila muwašahat.

V triu Vagantes igrajo Boris Šinigoj, filozof, kitarist in lutnjist (cd Lutnje 2005: arabska, renesančna in baročna lutnja, arhilutnja in kitarone), ki se posveča raziskovanju duhovnih in glasbenih izročil, in njegova sinova Miha in Tomaž. Ker različna duhovna in glasbena izročila najraje raziskujejo na skupnih potovanjih, so se prepoznali v poimenovanju »Popotniki« – Vagantes. Tokrat so kot posebno gostjo medse povabili mlado in nadarjeno pevko Tadejo Pance, Nova Schola Labacensis & Trio Vagantes, Škofja Loka 5.9.09 s katero so uspešno sodelovali na nedavnem koncertu v Škofji Loki v okviru Dneva lutnje in vihuele, kjer so s člani lutenjskega ansambla Nova Schola Labacensis pod Šinigojevim vodstvom domišljeno povezali »prvo in drugo godbo«, tj. zgodnjo in ljudsko glasbo v enkraten in doživet glasbeni dogodek.

Jaka Košir - naslovnica pesniške zbirkeJAKA KOŠIR, pesnik, prevajalec, voditelj literanih srečanj v Prešernovi rojstni hiši v Vrbi in avtor številnih radijskih oddaj za Radio SLovenija, se je pred leti že predstavil na Pedrovem.Tokrat bomo spoznali njegovo zadnjo zbirko, ki je bila lani izdana pri Celjski Mohorjevi družbi". Srečanje z angelom je knjiga o ljubezni - knjiga ljubezni pravzaprav: na začetku je srečanje z žensko, potem rojstvo, ekstatični zaključek pa je tam, kjer ni ne konca ne mej. Nenavadna je, ta knjiga ljubezni, nenavdna v potrošniškem času, ki razkođšne ljubezni ne kupi, ker ne kupuje anahronizmov. In zares, s cekini ni moč kupiti ljubezni, ki gre proti času", začenja svoj uvod v knjigo Alenka Jovanovski. Pesnik ima objavljenih že več pesniških zbirk: Draguljarna rim (MK, 1997), Smehljaj (MK, 2001), Nežnost (MK, 2004, nominacija za Veronikino nagrado), zadnjo, Srečanje z angelom, bo ob predstavitvi mogoče tudi kupiti.

VALENTINA TOMINEC je diplomirana oblikovalka tekstilij in oblačil, ki se je v svojih raziskovanjih posvetila predvsem ročnemu tkanju z barvitostjo kraške pokrajine.

Tkanina Valentine Tominec

O svojem delu pravi: "Ročno tkanje me je že od vsega začetka, ko sem se srečala z njim, privlačilo in vznemirjalo s svojo močjo izraza in prežetostjo z energijo. Potreben čas in ustvarjalna energija se odražata v lepoti površine, ki jo lahko beremo v nedogled. Opazujemo strukturne posebnosti, prelivanje in srečanja različnih barv, ponavljajoče se elemente, oblike, ki nastanejo pri različnih vezavah, gostotah, prejah ... Tkanje nudi neskončno možnosti oblikovanja že znotraj omejenosti na določene elemente, kot so vezava, preja, barva, gostota in druge."

Za seboj ima že nekaj skupinskih in samostojnih razstav, nazadnje se je lani predstvila v novogoriški Galeriji Frnaža, ki jo je napolnila s svojo značilno prepletajočo se barvitostjo in izjemno občutljivostjo za material, s katerimi ustvarja tkanine, šale, obleke, prevleke za blazine, torbice, ...

Več o njen si lahko preberete na www.tkanje.si, kjer si lahko ogledate tudi številne fotografije njenih del.

Vstopnina: prispevki za skupno mizo (sadje, sladice in drugi živalim prijazni priboljški)

Prireditev je delno podprla MO Nova Gorica.