dr. Milko Novič - SIVKA NA KRASU: modna muha ali trajnostna usmeritev

14. marec 2010 ob 16:00

Pedrovo nad Branikom - dvorana

Plantažno gojenje sivke na Krasu nima tradicije, čeprav je mogoče to rožico videti zasajeno ob marsikateri hiši. Razlog je zelo preprost. Izkazala se je za dovolj trpežno, da vzdrži kraško klimo, poleti pa nas razveseljuje s cvetenjem in tistim značilnim prijetnim vonjem. Marsikateri posušen grmiček cvetja konča v dišavnih vrečkah za garderobne omare, kjer odganja molje.

Žetev sivke na kraškem posestvu dr. Milka Noviča

Predavatelj, lastnik plantaže sivke pri kraških Brjah, je zamisel o večjem nasadu dobil na Tasmaniji. Začel je najprej s tristo grmički, ki so se izjemno izkazali. Kasneje jih je dosadil še 800, ki so jih v letu 2009 že želi, v lanskem letu pa še 4500. Večina razlogov proti se je v vmesnem času obrusila. Vaščani so nasad lepo sprejeli in ga sedaj občudujejo kot naravni del krajine, ki obdaja vasico.

Da je zamisel uspela, je bilo potrebno prehoditi dokaj zahtevno pot, ki jo bo dr. Novič ob diapozitivh na kratko predstavil ter razgrnil tudi širši pomen takšnega nasada v kraški krajini, ki se hitro zarašča. Prikazani bodo rezultati dosedanjih naporov pri organiziranju pridelave in predelave sivke (eterično olje, mila, sušeno cvetje ...). V ustanavljanju je Društvo gojiteljev dišavnic na Krasu (DOGOD'K), ki bo omogočilo lažje povezovanje in pomoč pridelovalcem. Gojenje sivke na Krasu lahko postane nova trajna dejavnost - pa ne le sivke, ampak tudi mnogih drugih obetavnih dišavnic kot so rožmarin, žajbelj, lovor, meta ...

Dr. Milko Novič je po rodu iz vasi Brje pri Koprivi, in je Kraševec v pravem pomenu besede, saj je v teh krajih odraščal vse do študija na Fakulteti za kemijo v Ljubljani. Poklicno pot je nadaljeval na Kemijskem inštituitu v Ljubljani ter vzporedno tudi doktoriral. V tujini je iskal navdih za učinkovitejše raziskovalno delo: eno leto je bil na specializaciji v Švici, kasnje leto in pol v Andaluziji v Španiji, večkrat v Kaliforniji, neizbrisno pa ga je preoblikoval šestmesečni delovni obisk univerze na Tasmaniji v Avstraliji. Po dolgoletnem intenzivnem raziskovalnem obdobju se je pred šestimi leti vrnil na Kras in se spet navdušil nad domačo naravo. Tradicionalno kmetijstvo mu ni blizu, zato se je posvetil novi kulturi in je gonilna sila pri uvajanju in razvijanju te inovativne dejavnosti na Krasu. Organizira vrsto zanimivih in dobro obiskanih delavnic, v katerih se udeleženci spoznavajo z vsem, kar je potrebno vedeti pri pridelavi in predelavi.

Aktualna obvestila si lahko pogledate na www.lavanda.si. V predavanju se bomo seznanili s posebnostmi pri sajenju sivke, za katerega je v tem mesecu ravno pravi čas. Ogledali in kupili si boste lahko tudi izdelke.

Vstopnina za predavanje: 8 evrov