mag.Tomaž Budkovič: SOŠKA FRONTA - ODTISI VOJNE NA POKRAJINAH IN LJUDEH

24. april 2010 ob 20:00

Branik - Kulturni domVsaka vojna pusti za seboj sledove. Vojskovanje je povezano z gradnjo številnih novih poti, bivališč in skladišč za vojsko- vse to spremljajo obsežna zemeljska dela in posegi v prostor. Samo bojevanje še bolj grobo poseže v okolje, posebno v našem primeru, ko je šlo za dolgotrajno topniško obstreljevanje, ki je uničilo travnate površine in gozdove, številne vasi pa spremenilo v kupe ruševin. Ko orožje utihne, pa poleg razdejanja zapusti tudi onesnaženje s težkimi kovinami, ki so sestavni del vsakega izstrelka - od najmanjšega naboja do velikih topovskih granat.

Soško bojišče

Kolone beguncev, ki se umikajo z domov iz območja bojnih operacij, so ena najznačilnejših posledic vojne. Pri tem se morajo starci in ženske brez pomoči znajti v novem okolju, se spoprijemati z lakoto in boleznimi, saj so skoraj vsi za boj sposobni moški vpoklicani v vojsko. Sesuje se vse, kar so ljudje vse življenje čutili kot dom in gnezdo - ni več bivališča, ki daje počitek, možnosti vzdrževanja osnovne higiene in priprave hrane, ni domače njive, kjer bi lahko pridelali vsaj najnujnejše ...

Družina Pirotovih iz Branika z vojaki, ki so stražili železniški viadukt Predavanje bo obogateno s kulturnim programom. Nastopila bosta domača ljubiteljska igralca Marinka Lisjak in Danijel Zalesjak z anekdotami iz 1. svetovne vojne, Anton Benko, domači poznavalec zgodovine s kratkim opisom razmer, ki so med leti 1914 in 1918 vladale v Rihemberku, Bogdan Hmeljak s projekcijo fotografij in razglednic iz svoje zbirke in Moški pevski zbor Franc Zgonik Branik.

Mag.Tomaž Budkovič (1949) je po poklicu geolog in po srcu zgodovinar. Zaposlen je na Geološkem zavodu Slovenije v Ljubljani, z družino živi na Drulovki pri Kranju. Zanima ga predvsem čas prve svetovne vojne - bolj kot neposrednemu bojevanju se v svojih knjigah posveča življenju naših krajev v tistem času. Doslej so izšle tri njegove knjige: Bohinj 1914 - 1918 - Med fronto in zaledjem, Vzpon Bohinja pred zatonom Avstro- Ogrske in S Turudijevim bataljonom na soškem bojišču.

Na ogled in na prodaj bo tudi nova knjiga Tomaža Budkoviča " S Turudijevim bataljonom na soškem bojišču". V njej je obdelana dragocena zbirka pisem, ki jih je mladi poročnik Vladko Bregar pisal svojim staršem v letih 1915 do 1916; pisma dajejo vpogled v življenje vojakov prve bojne črte in neposrednega zaledja, avtor pa je dodal zgodovinski in prostorski okvir dogajanja (cena 22 evrov).

KULTURNI DOM V BRANIKU OB 20.00

Prispevek: 5 evrov