Peter Abram: ČRTA, OBLIKA, BARVA - celoletna likovna šola

13. november 2010 ob 14:00

Pedrovo nad Branikom - atelje v hiši


Udeleženci bodo najprej spoznavali risbo v njeni prvobitnosti, tako v formalnem kot vsebinskem smislu, nadaljevali pa z akvarelom. V središču pozornosti bo človeška figura v povezavi s prostorom in krajino. Ustvarjanje bo prilika za opazovanje in razumevanje svojih notranjih vsebin. Delavnica je primerna tako za začetnike kot za bolj izkušene. S seboj prinesete svinčnike različnih trdot, dva trikotnika, šestilo, papir po lastni izbiri.

Peter v svojem ateljeju

Preberite si pogovor o delavnici, ki ga je s Petrom opravila novinarka Katjuša Trampuž:

Pika, črta… Najosnovnejši izrazni sredstvi. Črta je temelj risbe in začetek likovnega izražanja. Kako to razložiti začetniku, ki pride v vašo delavnico?

Najlepše to razložim, ko začnemo delati. V praksi imajo besede povsem drugačen pomen. Ko človek živi tisto, kar mu želim povedati, je beseda jasna, razumljiva. Točka pa ni le točka na listu papirja, to je simbol. Točko si lahko predstavljamo kot sfero, začetek vsega potenciala, znotraj katerega je možno gibanje v vse smeri, do neskončnosti.

Ljudje, ki pridejo v vašo delavnico, bi radi nekaj narisali. S seboj pa prinesejo izkušnje, svoja pričakovanja, … Kaj z njimi?

Pričakovanja se pogosto izkažejo kot breme. Ko človek doživi pristno izkušnjo, si oddahne. Ljudje neverjetno cenimo svoja pričakovanja in svoje predstave o sebi. Ko pa dejansko doživimo stik s seboj in z resnico, se nam te predstave zazdijo neresnične, izmišljene in smo zadovoljni, da jih izgubimo.

Tudi sami ste dejali, da je risba v današnjem času podcenjena. Morda tudi zato, ker nas v tem času tako obremenjujejo vsiljene oblike?

Ljudje želimo doseči vse na hitro, takoj. Koga lahko varamo? Svoje duše, svojega lastnega bistva ne moremo. Tisto, kar hočemo zdaj, ta trenutek, pa se lahko uresniči morda šele čez pet ur, eno leto, deset let … Nam se lahko samo zdi, da ustvarjamo pristno obliko, ki prihaja globoko iz nas. Ne moremo pa preslepiti resnice znotraj sebe. Njen pravi izraz se bo pokazal v času, ko se to lahko zgodi, in nič prej.

Od točke do črte in risbe. V vaši delavnici je potem na vrsti kamen, trd material. Gre tudi tu od risbe naprej?

Risba je pri meni povsod prisotna. Tak pristop so imeli tudi veliki mojstri. Če gledamo naprimer Tiziana, svoje oljne slike riše. V njegovem delu je toliko življenja! To se kaže v dveh smereh: v luči, ki jo lahko gledam, v zunanji svetlobi, in v svetlobi, ki je notranja luč. To ni površina, v katero se »zabijemo«, tu gremo skozi. Tudi Rembrandt je v tem smislu velik, Michelangelo v svojih risbah … Risba je od začetka do konca ustvarjanja. To ni le priprava, skica. Odraža se tudi v slikanju. Enako je v kamnu. Vse poteze so vidne. Vse je pot do resnice v samem sebi. Nič ni skritega, vsak udarec se vidi. Tudi ko udarci izginejo, ta lastnost še vedno ostane. Če to ne ostane, kaj dobimo? Iz kipa nastane lutka.

To pa se ne dogaja le v umetnosti, temveč tudi v ekonomiji, na vseh področjih. Kadar smo v stiku z resnico, nobena poteza ni nepotrebna, vsaka poteza je nuja. Poglejte, koliko energije potrošimo danes za iluzije, za sanjarjanje, in na koncu človek odkrije, da so fatamorgana.

In kako to uspeva ljudem v vaših delavnicah?

V resnici ni potrebnega toliko napora, kot si mislimo. Nasprotno, ko pristanem, da sem zbran, opazujem predmet, kolikor je v moji moči. Nič več, nič manj, in naredim, kolikor je v moji moči, in to sprejmem. To ni napor, zbranost ni napor. Interes je napor. Veliko napora porabimo zato, ker se ne znamo pravilno osredotočiti, niti ne vemo, kaj to sploh je. Ko pa se to naučimo, ko to izkusimo, je ustvarjanje lažje. Saj so nam tudi tisti, ki so to izkusili pred nami, velikokrat povedali, da je preprosto tisto, kar je resnično.Trajanje delavnice: vsako soboto od 14.00 do 17.00
V celoletno izobraževanje je vključenih 60 ur.
Lahko prihajate tudi na posamezna srečanja.

Cena:
Celoletno plačilo je 300€ v treh obrokih po 100€, ki jih plačate na začetku, po 20-tih in po 40-tih urah.
Če želite priti le na nekatera srečanja, plačate sproti 18€.


VABLJENI!