Janez Božič: GOZDNI VRT

od 07. do 08. maj 2011

Pedrovo nad Branikom

Vrt, v katerem se učimo od gozda, oziroma gozd, ki ga spreminjamo v vrt, to je eden izmed značilnih pristopov perma-kulture (trajnostnega, sonaravnega kmetovanja in vrtnarjenja), pri katerem si želimo z naravo čim bolj prijateljsko sodelovati v obojestransko korist. V 12-urni delavnici bo naše poglede na obdelovanje zemlje in samooskrbo premikal, razširjal, bogatil - Janez Božič, gozdar in permakulturni učitelj.

ROBIDE - nadležen plevel ali okusno doplnilo našega vrta?
Na fotografiji ROBIDNICE - nadležen plevel ali okusno dopolnilo našega vrta?

O čem bo med drugim tekla beseda: "Kraški gozd je praviloma mlad, saj je začel pretežno nastajati šele po drugi svetovni vojni. Odlikuje ga predvsem izredno bogata vrstna struktura in tako v njem najdemo veliko rastlin, ki bi si jih vsakdo želel imeti v svojem vrtu. Če se omejimo le na drevesa: kot dediščino zapuščene kmetijske krajine najdemo oljke, fige, češnje, murve, ..., kot doprinos mladega gozda so tu mali jeseni, skorši ali koprivovci. Hkrati pa že najdemo tudi drevesne vrste, ki bi spadale v gozd z že dobro razvito vrstno strukturo za to kombinacijo podnebja in tal. Različne vrste hrastov in gabrov bodo tako počasi prevzele vodilno vlogo ... Toliko o drevesih, so pa tu še naravno rastoči grmi, zelišča, užitni pleveli, rastline, ki jih lahko gojimo z nizkimi ali celo nikakršnimi vložki..."

Čas delavnice:
sobota od 9.00 do 21.00,
nedelja od 9.00 do 13.00.

Program:

sobota:
9.00 do 9.30 - zbiranje
9.30 do 12.00 - Uvod - od govorjenja do strinjanja, Ogled zemljišč, Kartiranje - osnove, individualno delo in predstvitev,...
12.00 - 13.00 - Tokovi - osnove, skupinsko delo in predstavitev
18.00 - Predavanje o mnogonamenskosti in diskusija.

nedelja:
9.00 - 13.00 - Lista želja - osnove, individualno delo in zaključki, Conacija - osnove, skupinsko delo in predstavitev; Individualna posvetovanja,...

Za podrobnejše informacije o programu pokličite Janeza na 040 305 306 ali mu pišete na e-naslov .

Cena:
s predprijavo in vplačiom do 1. maja 50 evrov,
s prijavo po 1. maju 65 evrov.
Podatki za predplačilo:
namen nakazila - Gozdni vrt
prejemnik - Ustvarjalno središče Abram, Branik 243, 5295 Branik
TRR - SI56 0475 0000 1385 793

Za kosilo si prinesemo svojo hrano, dobrodošli so prispevki za skupno mizo; na voljo bodo topli napitki in prigrizki ob odmorih (všteto v ceno).

Prenočitev:
Prespite lahko v spalni vreči v dvorani ali pa si na vrtu postavite šotor (doplačilo 5 evrov na osebo).

Na voljo so tudi prenočišča v v vaških apartmajih pri Toncevih, cena je 25 evrov na osebo, če najame apartma več oseb, dobite popust. Podrobnejše informacije in rezervacije - Mark 041 737 150.

JAnez Božič in pegasta kukavica Janez Božič o svojih gozdarskih začetkih: "Svoje bližnje sem že pri 6-tih letih šokiral z izjavo: “Ko bom velik bom pa gozdar v Kanadi”. To je v družini povzročilo izogibanje omenjanja tujine, pasošev in podobnih zadev, ki bi razvijajoči se um lahko napeljale na misli o potovanjih. Kar se tiče gozdarstva pa smo se strinjali. Z očetom sva hodila na Snežnik, ki ga še vedno obdajajo sonaravni gozdovi, in že pri izbiri srednje šole sem se odločil za gozdarstvo. Leta 1998 sem diplomiral na oddelku za gospodarjenje z gozdovi in obnovljivimi gozdnimi viri na Biotehniški fakulteti. Ob študiju gozdarstva sem se posvetil tudi permakulturi in leta 1999 mi je Evropski inštitut za permakulturo v Kopenhagnu podelil naziv permakulturnega učitelja. Pred sedmimi leti sem se iz gozdarstva preusmeril v naravovarstvo, permakultura pa je ostala." - Predavatelj je organiziral vrsto odlično sprejetih permakulturnih izobraževanj, na katerih z igro, vajo, delom, učnimi sprehodi in če ne gre drugače tudi s predavanji ljudi spoznava s permakulturnim sistemom načrtovanja.

O ROBIDAH SI PREBERITE JANEZOV ČLANEK NA NJEGOVEM PERMAKULTURNEM BLOGU (klikni za ogled), KJER NAJDETE ŠE VRSTO DRUGIH ZANIMIVH ZAPISOV IN RAZMIŠLJANJ.

Prijave in ostale informacije: ali 05 30 57 610.