Iztok Geister: NARAVA, KOT JO VIDI NARAVA

03. april 2011 ob 15:00

Pedrovo nad Branikom - dvorana

Kobilar Tudi tujci nam priznavajo edinstvenost naše narave tako v pokrajinskem pogledu kot glede pestrosti rastlinskega in živalskega sveta, kar je rezultat dolgotrajnega kultiviranja divjine. Pa vendar o tem medsebojnem ustvarjalnem odnošaju med divjino in kulturo na ozemlju Slovenije do sedaj nismo imeli nikakršnega leposlovnega pričevanja. Zamisel pričujoče ilustrirane monografije, ki jo s kratko vizualno predstavitvijo na kratko povzame tudi uvod v predavanje, se namreč hote izogiba ustaljenemu ljubiteljsko izletniškemu ali tujsko turističnemu predstavljanju naše domovine. S pomočjo leposlovne besede in naravoslovno umetniške fotografije naj spregovorijo predvsem rastline in živali, ki se tisočletja soočajo s človekovim spreminjanjem narave. Njihov odgovor je presenetljivo spravljiv: tako kot se prilagajajo naravnim ujmam, se prilagajajo tudi kultiviranju narave. Ne ogroženost kot naravovarstvena izmišljotina, marveč kulturno sledništvo kot odrešujoča življenjska strategija je osrednja maksima zagovorništva narave.

Nabiralni gozd - škorž

Razkošna monografija Narava, kot jo vidi narava je nekaj povsem novega v slovenski naravoslovni miselnosti, pa tudi nekaj presenetljivo svežega na našem knjižnem trgu. Knjigo velikega formata s 348 fotografijami in 256 stranmi boste lahko kupili z 20% popustom za 40 € (10€ prihranka).

Iztoka GeisterIztok Geister je svobodni umetnik, publicist in zagovornik narave. Piše poezijo in prozo ter eseje o naravoslovni kulturi. Doslej objavil štirideset knjig. Leta 1966 sta z Markom Pogačnikom ustanovila avandgardno umetniško skupino OHO, bil je odgovorni urednik študentskega časopisa Tribuna (1969) in ornitološke revije Acrocephalus (1980-1999), zadnjih deset let se v okviru zasebnega Zavoda za favnistiko posveča zagovorništvu narave, ukvarja pa se tudi z naravoslovno fotografijo. Nagrade: Nagrada Zlata ptica za poezijo (1969), Rožančeva nagrada za esej (2001), nagrada Prešernovega sklada za prozo (2004). Rojen v Laškem leta 1945, živel pol stoletja na Gorenjskem, od leta 1996 v slovenski Istri. Samostojni kulturni delavec od 1988 do 2008, ko je bil upokojen, vendar deluje naprej kot svobodni umetnik.

Prispevek za predavanje: 8 €

Preberite in natinite si VABILO.

Knjiga in to srečanje sta nastala v sodelovanju s podjetjem za knjigotržtvo BUČA, d.o.o in njegovim direktorjem Samom Vadnovom. V njihovo bogato založeno spletno knjigarno lahko vstopite na www.buca.si.