Helena in Franc Štefanič: SLOVENSKA JAKOBOVA POT - predstavitev kolesarskega vodnika in koncert skupine CANTATE DOMINO

21. maj 2011 ob 16:00

Pedrovo nad Branikom - dvorana, cerkvica

Člani Društva prijateljev poti sv. Jakoba so več let raziskovali srednjeveško romarsko pot, ki je peljala romarje iz naših krajev v Španijo na grob sv. Jakoba. Nekaj podatkov so dobili v domači literaturi, največ pa v francoskem vodniku srednjeveških poti, ki je leta 2002 izšel v Parizu. Ob peš poti sta Helena in Franc Štefanič trasirala še 340 km dolgo kolesarsko pot od mejnega prehoda Bregana pri Brežicah do Trsta, kjer se slovenska pot priključi italijanski. Označila sta jo z rumeno školjko in kolesom v njej ter zanjo napisala kolesarski vodnik. Letos, ko je sveto Jakobovo leto, sta bili peš pot in kolesarska pot na god sv. Jakoba tudi uradno odprti in blagoslovljeni pri sv. maši v cerkvi sv. Jakoba v Ponikvi nad Slovensko vasjo. Slovenska Jakobova pot pelje mimo enajstih cerkva, posvečenih sv. Jakobu.

Slovenska Jakobova pot

Španski in slovenski kamino bosta predavatelja predstavila s fotografijami. Ob obujanju spominov na vrsto zanimivih dogodkov bosta opisala tudi potrebne podatke za kolesarje in odgovarjala na morebitna vprašanja. Slišali bomo tradicionalno špansko glasbo ter pesmi, ki so jih prepevali romarji, ko so odhajali na pot. Posebej bo predstavljen kolesarski vodnik po slovenskem kaminu, ki pelje tudi po Primorski od Razdrtega preko Podnanosa, Podrage, Štjaka, Tomaja in Repentabora do Trsta. Skupina CANTATE DOMINE bo srečanje popestrila z zborovskim petjem.


Vokalno skupino Cantate Domino iz Kočevja je osnovalo sedem pevk in pevcev kočevskega župnijskega cerkvenega zbora oktobra 1989. Skupina, ki ves čas deluje v mešani zasedbi, prepeva različne glasbene zvrsti: slovenske in tuje ljudske pesmi in njihove priredbe, slovensko in tujo sakralno glasbo, posbno božične pesmi, maše, gospele, priredbe slovenskih in tujih popevk. Njihova posebnost je prepevanje starih kočevarskih pesmi v jeziku Kočevarskih Nemcev, ki so 600 let živeli na Kočevskem. Skupina nastopa na posvetnih in cerkvenih prireditvah (tudi mašah) v domačem kraju in po Sloveniji, gostovala pa je tudi že na Hrvaškem, v Italiji, Avstriji, Severni Ameriki, Kanadi in na Slovaškem.

Helena in Franc Štefanič pri označevanju poti Helena in Franc Štefanič sta iz Kočevja. Helena je vzgojiteljica v Kočevju, mož pa kirurg - travmatolog v Kliničnem centru. Prosti čas posvečata predvsem petju in kolesarjenju, čeprav počneta še marsikaj drugega. Helena je že napisala knjigi Mesto pod Mestnim vrhom (opisuje kulturne, zgodovinske in naravne znamenitosti Kočevske) ter Grad nesrečne ljubezni s podnaslovom Friderik in Veronika na Fridrihštajnu (zgodovinska povest). Kolesarski vodnik po slovenski Jakobovi poti je izšel septembra, sedaj pa je v pripravi na tisk knjiga o zavetnici sv. Heleni, rimski cesarici in njenem sinu Konstantinu Velikem.

Oba sta člana Društva prijateljev poti sv. Jakoba v Sloveniji. Leta 2004 sta prekolesarila 860 km dolg "camino frances" po severni Španiji. Pot ju je tako navdušila, da se od takrat naprej vsako leto odpravita na daljšo kolesarsko romarsko pot. Tako je za njima tudi že 960 km dolg portugalski kamino, vozila pa sva že po Franciji od Nice do Lurda, iz Kočevja do Rima, iz Rima po južni Italiji do San Giovanni Rotonda in preko Neaplja nazaj v Rim, iz Kočevja do Međugorja, lansko leto pa sta bila v Izarelu in Palestini.


Naslovnica knjige Slovenska kolesarska Jakobova pot V KOLESARSKEM VODNIKU PO POTI SV. JAKOBA V SLOVENIJI je razložen nastanek romarske poti v Santiago in slovenske poti, ki je del evropske. V njem so zemljevidi, podrobni opis poti, možnosti prenočitve, zanimivosti ob poti, fotografije vseh znamenj (križev in kapelic) ob poti, podatki o delovanju društva, oznakah ...

Vodnik bo na predstavitvi na prodaj za 19 €.VSTOP PROST!

Stroški prireditve so pokriti z donacijami iz Podpornega sklada Ustvarjalnega središča Abram. Če želiš in če zmoreš, lahko prispevaš tudi ti! Klikni na PODPORNI SKLAD.