Geše Losang Šerab: ČAM - TIBETANSKI OBREDNI PLES in MEDITACIJSKA DELAVNICA (oboje v angleščini s prevodom v slovenščino)

od 25. do 26. junij 2011

NA PEDROVEM - dvorana

Dvodnevno gostovanje nepalskega budističnega meniha Gešeja Losanga Šeraba s prikazom tradicionalnega obrednega plesa, grlenega petja in meditacijsko delavnico: Tibetanska kultura temelji na budističnem razmišljanju o nenasilju. Tisočletna tibetanska tradicija in kultura nosita bogato bistvo budizma, zato ju, kljub temu, da sta utrpeli veliko škodo pod komunističnim režimom, ki je sledil kitajski okupaciji leta 1959, še vedno spoštujejo in ohranjajo v himalajskih regijah Nepala, Indije in Butana.

25. junij 2011: Čam ali sveti ples je del mnogih tibetanskih festivalov. Pomen starodavnega plesa je večplasten, v osnovi pa ga lahko razumemo kot prakso očiščenja in preseganja negativnosti in ovir. Izročilo pravi, da ga je prvi izvajal Padmasambava, da bi očistil tla za izgradnjo samostana Samje. Ob spremljavi menihov, ki igrajo na tradicionalna tibetanska glasbila, plesalec čama izvaja slovesno zaporedje gibov, ki je prek ustnega izročila prehajalo z učitelja na učenca. Čam je meditacija v gibanju. Vsak gib ima pomen in ustvarja sveti prostor, v katerem se plesalec med predstavo osredotoča na določene centre in čakre. Geše Losang Šerab nas bo s plesom in pesmijo popeljal v svet nepalskih samostanov.

ZAČETEK OB 17.00
VSTOPNINA: 15 EVROV


Čam ali tibetanski obredni ples

26. junij 2911: CELODNEVNA MEDITACIJSKA DELAVNICA - negativna, moteča čustva in meditacija:
V starodavnih budističnih besedilih je opisanih več oblik uma ali zavesti. Med njimi so moteča čustva, kakršni sta na primer sovražnost ali navezanost, pa tudi pozitivna, kot sta ljubezen in nenavezanost. Vsaka negativna oblika uma ima svoj protistrup v ustreznem pozitivnem dejavniku uma, na primer sovražnost v ljubezni in navezanost v nenavezanosti. Razvijanje uma oziroma udomačevanje s pozitivnimi oblikami uma z namenom oslabiti negativna čustva, se imenuje meditacija. Zmanjševanje negativnih čustev s pomočjo meditacije lahko človeka vodi k miru in mu pomaga živeti na osmišljajoč način.

Program:
9.00 do 9.30 – zbiranje
9.30 – 10.30 - predavanje
10.30 do 11.00 - vprašanja in odgovori
11.00 do 11.15 – odmor
11.15 do 11.45 – meditacija
11.45 do 13.00 – odmor za kosilo
13.00 do 14.00 - pogovor po skupinah
14.00 do 14.30 – vprašanja in odgovori
14.30 do 14.45 – odmor
15.00 do 15.30 - meditacija
15.30 do 17.00 - zaključni pogovori

Če ste vajeni sedenja na tleh, prinesite podloge za sedenje. Med delavnico je odmor za kosilo - lahko hrano in pijačo prinesite s seboj.

CENA DELAVNICE: 55 evrov
VSTOPNICA ZA PREDSTAVO IN DELAVNICO SKUPAJ: 60 evrov (10 evrov popusta),
PRIJAVE ZA NEDELJO ZBIRAMO DO VKLJUČNO PETKA 24. JUNIJA 2011 OZ. DO ZAPONJENOSTI SKUPINE.

__________________________________________________________
PREDHODNE REZERVACIJE NASTOPA, DELAVNICE ALI KOMPLETA ZA NASTOP IN DELAVNICO SI LAHKO ZAGOTOVITE Z NAKAZILOM NA:
TRR SI56 0475 0000 1385 793,
Prejemnik: USTVARJALNO SREDIŠČE ABRAM, PEDROVO 14, 5295 BRANIK,
Namen nakazila: GEŠE LOSANG ŠERAB,
na e-mail pa nam sporočite svoje ime, priimek in telefon.
__________________________________________________________

Geshe Losang SherabGeše Losang Šerab je bil rojen v Nepalu, v bližini Mont Everesta. Pri trinajstih letih je vstopil v sloviti nepalski budistični samostan Kopan. Učil se je budističnega petja, igranja inštrumentov, obrednega plesa in budistične filozofije pa tudi tibetanskega, angleškega in nepalskega jezika in slovnice. Leta 1998 je bil imenovan za glavnega vodjo obrednega petja v Kopanu. Odtlej s svojim bogatim baritonom vodi molitve na večini večjih festivalov. Leta 2003 je prejel nagrado za najboljšega študenta in leta 2010 diplomiral s stopnjo gešeja, kar je v budistični filozofiji enakovredno zahodnemu doktoratu. Dostikrat je potoval v Rusijo, Latvijo, Francijo in Singapur, kjer je izvajal obredne plese in petje. Na prošnjo svojega prijatelja je izdal solo album »Choyang 2«, v petih drugih albumih, posnetih skupaj z drugimi menihi, pa je bil vodilni pevec. Geše Šerab je nastanjen v samostanu Kopan v Katmanduju (klikni za povezavo). Tam občasno poučuje zahodnjake, ki pridejo na tečaje meditacije.

VEČ O GOSTOVANJU PO SLOVENIJI SI PREBERITE IN NATISNITE V PRILOŽENI ZGIBANKI, VABLJENI TUDI K BRANJU POGOVORA Z GEŠEJEM LOSANGOM ŠERABOM V SOBOTNI PRILOGI PRIMORSKIH NOVIC (klikni za povezavo).

Če potrebujete še kakršnokoli informacijo, nas pokličite na 05 30 57 610 ali pišite na .